T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ESENLER - Yunus Emre İlkokulu

Çanakkale Zaferi

Çanakkale Savaşı tüm dünyanın kaderini belirleyecek savaşlardan olmuştur. I. Dünya savaşı döneminde yaşanmış muharebedir. Savaş 1915-1916 yılları arasında gerçekleşmiştir. İtilaf devletleri Çanakkale'yi geçmek isteyerek Karadeniz'i hakimiyeti altına almak istemişlerdir. Gelibolu Yarımadası'nda savaş gerçekleşmiş bir tarafta Osmanlı Devleti diğer tarafta İtilaf Devletleri karşı karşıya gelmişlerdir.

İtilaf Devletleri Çanakkale'yi geçerek İstanbul'un fethini gerçekleştirmek istemişlerdir. Boğazların ve İstanbul'un denetimini ele geçirenler bölgede hakimiyet sağlayabilirler. İtilaf devletleri bu sayede Rusya ile ticaret yapmak istemiştir.

Çanakkale boğazına ilk İngiliz savaş gemileri 18 Mart 1915 tarihinde giriş yapmıştır, Nusret mayın gemisi ile döşenen mayınlara çarparak denizlerin derinliklerine gömülmüştür.

Türk milleti Çanakkale savaşında destansı mücadele göstermiştir. Kahramanlıklardan birisi Seyit Onbaşı'nın tek başına topu saldırarak atış yapmasıdır.

Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasındaki Anafartalar, Conkbayırı, Kilitbahir ve Arıburnu cephelerine düşmana karşı mücadele edilmiştir. Atatürk'ün emri "Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum" sözü ile dünya durmuştur. Mustafa Kemal'in tüm çabaları sonucunda tarihin en önemli başarılarından birisi elde edilmiştir. İtilaf devletleri geri çekilmiş olmasına rağmen iki tarafta önemli kayıplar vermiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.03.2023 - Güncelleme: 19.03.2023 00:33 - Görüntülenme: 144
  Beğen | 0  kişi beğendi